Archívum

Napi memó: szerb szavazás, letartóztatások Jordániában, Amerikai vállalkozás Afrikában, Iráni jogsértések, Kínai földrengés

A Szerb Ellenállás Koalíciója „Szerbia az Erőszak Ellen” nevű ellenzéki szövetség hétfőn tüntetésen követelte, hogy semmisítsék meg a vasárnapi törvényhozási választás eredményeit. A szerb elnök, Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Párt 46,6 százalékkal nyerte meg a választást. A választási eredmények bejelentése után Vučić kijelentette, hogy a kormány továbbra is az „európai úton” halad, és „nehéz engedmények” várnak a Koszovóval való kapcsolatokban.

Jordán hatóságok kilenc embert tartóztattak le, akik árút csempésztek át a szíriai határon , köztük fegyvereket – számolt be a szaúdi székhelyű Al Arabiya hírportál. A személyek látszólag iráni kapcsolatokkal rendelkező csoportok tagjai voltak. Egy jordániai kormányszóvivő elmondta, hogy Teheránt értesítették, hogy hagyja abba az áruk szállítását szíriai meghatalmazottai révén. Eközben a jordániai hadsereg parancsnoksága elmondta, hogy követi az ország északi határvidékén tevékenykedő fegyveres csoportokat, akik az ország destabilizálására törekszenek. Az utóbbi napokban összecsapások történtek ki jordán erők és szíriai drog- és fegyvercsempészek között.

Az amerikai magánkatonai vállalat, a Bancroft alkalmazottai a Közép-afrikai Köztársaságban vannak, hogy kiképezzék a biztonsági erőket – derült ki a francia rádió, a Radio France Internationale jelentéséből. A helyi egységek segítenék a bányászati tevékenységek védelmét olyan területeken, ahol fegyveres csoportok működnek. Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője elmondta, hogy az adminisztráció nem kérte a Bancroft részvételét az országban. Az International Crisis Group szerint 1000 orosz katona állomásozik a Közép-afrikai Köztársaságban, és hamarosan továbbiak is érkezhetnek.

A kínai miniszterelnök, Li Qiang, és orosz kollégája, Mihail Misustin, kedden éves tárgyalásokat folytattak Pekingben. Misustin a két napos látogatása során találkozik Xi Jinping elnökkel is. A TASS orosz hírügynökség szerint az út a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés kiterjesztésére összpontosít, és a felek számos kétoldalú megállapodást írnak alá.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország a NATO szövetségesekként azzal vádolta meg Iránt a ENSZ Biztonsági Tanács fél évente tartott ülésén, hogy ballisztikus rakétákat fejleszt és tesztel. A három aláíró az 2015-ös iráni nukleáris egyezmény szerint vádolta Teheránt, hogy Oroszországnak drónok százait adta át és urándúsításba kezdett 60 százalékon, mely cselekmények mindegyike az egyezmény megsértése. Az Egyesült Államok, amely 2018-ban kilépett az egyezményből, támogatta a három nyugati szövetséges következtetéseit.

Örményország, Görögország és Ciprus hétfőn aláírtak egy védelmi együttműködési megállapodást a jereváni védelmi tárgyalásokat követően. Az előző héten Örményország védelmi minisztere külön-külön találkozott ciprusi és görög társaival.

Legalább 127 ember vesztette életét Északnyugat-Kínában az ország évek óta legpusztítóbb földrengésében. Xi Jinping elnök parancsba adta a kutatási és mentési csapatok küldését a Gansu tartományba, ahol a 6,2-es erősségű rengés történt, valamint a szomszédos Qinghai tartományba is.

Forrás – GPF