Archívum

Napi memó: Szomália és Etiópia egyezséget köt, A BRICS nem bővül, Észak-Korea fegyverben

Egy sor Újévi üdvözlő üzenetben, melyet külföldi vezetőknek küldtek el, a kínai elnök, Xi Yin Ping, bejelentette Peking szándékát Észak-Koreával és Oroszországgal való szorosabb kapcsolatokra. Azt mondta, Kína kész együttműködni Észak-Koreával, hogy elmélyítse a bizalmat és fokozza a együttműködést 2024-ben, ami egyben a két ország diplomáciai kapcsolatának 75. évfordulója is. Yin Ping hasonló ígéretekkel fordult Moszkvához is, és mindkét ország azt mondta, hogy együttműködnek majd a ENSZ-ben, a G20-ban, a Sanghaji Együttműködés Szervezetében és a BRICS-ben. 2023-ban a Kína és Oroszország közti kereskedelmi bevétel rekordmagasra, 200 milliárd dollárra emelkedett.

Yin Ping további üzeneteket cserélt az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel, amelyekben a kínai vezető ismételten az együttműködésre, békés egymás mellett élésre és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat mellett érvelt. Hozzátette, hogy mindkét félnek be kell tartania az egymásnak tett ígéreteket, és konkrét intézkedéseket kell tennie a kapcsolatok javítása érdekében. Biden hangsúlyozta a kapcsolat fontosságát, és azt mondta, hogy elkötelezett a felelős irányítás mellett.

Az Észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un szerint az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea provokációi növelik a háború veszélyét. Arra utasította a hadsereg parancsnokait, hogy legyenek készen minden rendelkezésre álló fegyver használatára az ország védelmében.

Nem többé szárazföldi elszigeteltség. Hétfőn aláírt megállapodás szerint Etiópiának hozzáférést biztosítanak Szomáliáland Berbera nevű Vörös-tengeri kikötőjéhez a szárazföldi elszigeteltség elismeréséért cserébe Szomália felé. Etiópia emellett 50 évre hozzáférést szerezne egy 20 kilométeres (12 mérföldes) tengerparti sávhoz haditengerészeti erői számára. Erre válaszul Szomália visszahívta nagykövetét Addisz-Abebából és rendkívüli kabinetülést hívott össze.

A BRICS csoport hivatalosan öt új tagot fogadott be hétfőn: Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. Argentínát meghívták, de az új kormánya elutasította.