Archívum

Napi memó: Taiwan történelmet író váalsztása, Ukrajna és Románia tárgyal, Lengyelország fegyverkezik

Taiwan szombaton elnöki és törvényhozási választásokat tartott. A jelenlegi kormányzó Demokratikus Progresszív Párt, Lai Ching-te alelnök vezetésével, történelmi harmadik ciklust nyert meg Tsai Ing-wen elnöknő nyolc éves hivatali ideje után. Lai győzelmi beszédében azt ígérte, hogy párbeszédet és kapcsolatfelvételt keres Pekinggel az „egyenlőség és méltóság” alapján, ugyanakkor elkötelezte magát a „Taiwan védelme mellett a Kínából érkező folyamatos fenyegetések és megfélemlítések ellen.” Az eredmények után a Csendes-óceán szigetországa, Nauru bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Taiwannal, és Kínával való viszonyát kívánja helyreállítani.

A Fülöp-szigetek tervezi a Dél-kínai-tenger szigeteinek továbbfejlesztését, hogy azok lakhatóbbá váljanak a katonaság számára – közölte az ország vezérkari főnöke, Romeo Brawner. Manila azt szeretné, hogy a szigetek környékén található kilenc jellemzőt, amelyet saját kizárólagos gazdasági övezetének tekint, „fejlessze”, egy tervezet, amely valószínűleg felbosszantja Kínát, amely szintén igényt tartogat ugyanarra a területre. Brawner a megjegyzéseit követően egy értekezleten is felszólalt, amit a Fülöp-szigetek elnöke, Ferdinand Marcos Jr. vezetett.

Ukrajna és Románia tárgyalásokba kezdtek egy bilaterális biztonsági megállapodásról mindössze néhány nappal azután, hogy Kijev hasonló megállapodást írt alá Nagy-Britanniával. A tárgyalásokat Volodymyr Zelenskyy ukrán elnök békeformulájának a dávosi többoldalú csúcstalálkozó színfalainál tartották. Ukrajna elnöki hivatala szerint a tárgyalásokat az elnök utasításai alapján és az Egyesült Államok G7-es közös nyilatkozatának kontextusában kezdték el.

Észak-Korea küldöttsége, az ország külügyminiszterének vezetésével, vasárnap megérkezett Moszkvába háromnapos látogatásra. A Kreml szerint az orosz fél várja, hogy a tárgyalások révén folytathassák Észak-Koreával a kölcsönösen előnyös együttműködést. A látogatás azonban az Egyesült Államok vádai szerint, miszerint Észak-Korea nemrég taktikai rakétarendszerekkel és ballisztikus rakétákkal látta el Oroszországot az ukrajnai háborúban való felhasználásra.

Lengyelország védelmi ipara fellendül, az ukrajnai háború miatt növekvő fegyverigény miatt – jelentette a lengyel Rzeczpospolita. A történet több olyan esetet is tartalmazott, ahol a vállalatok jelentősen növelték a termelést. A Huta Stalowa Wola védelmi vállalatot, amely lövegeket, önmozgó tarackokat és egyéb nehézfegyvereket gyárt, arra kérték, hogy a következő két évben duplázza meg a termelést.

Kína és Egyiptom vasárnap megállapodtak arról, hogy megerősítik kétoldalú kapcsolataikat Wang Yi kínai külügyminiszter kairói látogatása során. Wang a kínai Selyemút Kezdeményezése terén való szorosabb együttműködésre szólított fel, valamint energia, légi- és űrkutatás, mezőgazdasági tudomány és technológia, valamint a digitális gazdaság területén történő együttműködésre.

India külügyminisztere két napos látogatásra érkezett Iránba, hogy megbeszéléseket folytasson kétoldalú, regionális és globális kérdésekről. A miniszter valószínűleg megvitatja iráni partnereivel a két ország által nagy regionális tranzithubként kifejlesztett Chabahar kikötőn keresztüli kereskedelem kiterjesztését.

Forrás – GPF