Archívum

Napi memo: Török-Izreal viszony és a Szaúdi csúcstalálkozók

Törökország energiaügyi minisztere szerdán azt nyilatkozta,hogy az Izraellel megkötött energiával kapcsolatos szerződését felfüggeszti,amíg Izrael tűzszünetet nem köt tudósított a Gepolitical Futures. A török parlament a hét folyamán arra kérte polgárait, hogy bojkottálják az Izraelt támogató cégeket. Kedden a Hamas legfelsőbb vezetése Ankarába utazott, hogy Recep Tayyip Erdogan elnökkel egyeztessenek.

A szaúdi külügyminisztérium két csúcstalálkozót tart a héten. Szombaton az arab országok vezetői találkoznak Riádban, majd vasárnap pedig az Iszlám Kooperáció Szervezetével ülnek tárgyalóasztalhoz, a Gázai övezetben kialakult helyzet okán.

Összeülnek az Oroszország által vezetett Független Államok Közösségét biztonsági vezetői. Örményország, mely az Azerbajdzsánnal valókonfliktusa okán nem ápol jó kapcsolatot Oroszországgal az elmúlt időszakban,nem vesz részt az eseményen.

Az indiai-Csendes-Óceáni konferencián Sydney-ben az USA-t képviselő Samuel Paparo admirális felhívta a figyelmet Kína egyre növekvő önérvényesítési törekvéseire. A Nemzeti Felszabadító Hadsereg egyre provokatívabb megmozdulásai a Fülöp-szigeteken, Tajvanban és Japánban aggodalomra adnak okot egy lehetséges USA-Kína konfrontáció kapcsán.

Örményország egy 41,5 millió dolláros szerződést kötött az Indiai Zen Technologies-al egy drónelhárító rendszer beszerzése kapcsán. A szerződés egy 245 millió dolláros beszerzési tervezet része.