Archívum

Napi memó: Török vadászgépek tesztrepülése, 13. szankciós csomag

Török rendőrök hat embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Ujgurok kémkedésével foglalkoztak Törökországban, és az információkat kínai hírszerző szolgálatnak továbbították. Emellett három embert is letartóztattak, akiket a francia hírszerző ügynökségnek való állítólagos kémkedéssel vádolnak, és olyan információkat szolgáltattak, amelyek Törökország migrációs politikájára és a szíriai menekültekre vonatkoznak.

Oroszország Közel-Keletért felelős különleges képviselője, Mikhail Bogdanov, telefonon beszélt a Hamász és a Fatah vezetőivel egy jövő hétre tervezett moszkvai találkozó előtt, amelyen különböző palesztin csoportok képviselői vesznek részt. Bogdanov továbbá megbeszélést folytatott az izraeli nagykövettel Moszkvában.

Törökország hazai gyártású KAAN vadászgépe első tesztrepülését hajtotta végre szerdán. A török Aerospace Industries által tervezett és készített ötödik generációs vadászgép tömeges gyártásának várhatóan 2028-ig kell befejeződnie. Amikor erről kérdezték, az oroszországi isztambuli főkonzul azt mondta a sajtónak, hogy Moszkva reméli, hogy további katonai-technikai együttműködést fejleszthet ki Ankarával.

Az EU országai egyetértettek egy 13. szankciós csomag elfogadásában Oroszország ellen Ukrajna megszállása miatt. Az intézkedés korlátozásokat fog bevezetni két tucat vállalatra, köztük három kínai vállalatra is – először fordul elő, hogy a szárazföldi Kínából származó vállalatokat szankcionálják, mert segítik Moszkva háborús erőfeszítéseit. Törökország, Srí Lanka, Szerbia, Thaiföld és Kazahsztán vállalatai is szerepelnek a listán. Az európai vállalatoknak megtiltják, hogy kereskedjenek ezekkel a vállalatokkal annak érdekében, hogy megakadályozzák Moszkvát abban, hogy hozzáférjen a szankcionált árukhoz harmadik feleken keresztül. A csomag jóváhagyását február 24-én tervezik, az Ukrajna elleni orosz invázió évfordulóján.

Forrás – GPF