Összes hír

Napi Memó: új USA szankciós csomag, Örmény visszavonulás

Szerző: | jún 14, 2024

Az Egyesült Államok szerdán kiterjesztette Oroszország elleni szankcióit, több mint 300 új korlátozást vezetve be, hogy megakadályozza az egyéneket és vállalkozásokat abban, hogy segítsenek Moszkvának kijátszani a meglévő szankciókat. A célpontok között vannak azok is, akik segítenek Oroszországnak amerikai technológiák beszerzésében, amelyeket az orosz védelmi ipar használhat. A szankciók az orosz pénzügyi szektorra is kiterjednek, beleértve a Moszkvai Tőzsdét, a Nemzeti Elszámoló Központot és a Nemzeti Letéti Központot. Ennek következtében a Moszkvai Tőzsde bejelentette, hogy leállítja a dollár- és eurókereskedést.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy országa kilép az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (CSTO). Hozzátette, hogy a kormány később dönt a csoport hivatalos elhagyásának időpontjáról. Jereván februárban bejelentette, hogy felfüggeszti tagságát a CSTO-ban, és megszüntette pénzügyi hozzájárulásait, valamint a közös katonai gyakorlatokon való részvételét. Az orosz-örmény kapcsolatok hónapok óta feszültek, mivel Jereván azzal vádolja Moszkvát, hogy nem segített, amikor Azerbajdzsán visszafoglalta a Hegyi-Karabah régiót tavaly.

James O’Brien, az Egyesült Államok legfőbb európai diplomatája felszólította Azerbajdzsánt és Örményországot, hogy hagyjanak fel az új követelésekkel, és írjanak alá egy békemegállapodást. Egy új interjúban elmondta, hogy van lehetőség előrelépésre, mivel Oroszország jelenleg a háborúval van elfoglalva Ukrajnában. Hozzátette, hogy egy békemegállapodás elősegíthetné egy Közép-Ázsiától a Földközi-tengerig tartó kereskedelmi útvonal kialakítását, amely a két ország régóta fennálló konfliktusának megoldását igényli.

Izrael katonai vezetője, Herzi Halevi tárgyalásokat folytatott ezen a héten Bahreinben több arab ország katonai vezetőivel. A megbeszéléseken a regionális biztonsági együttműködésről esett szó. A találkozón részt vettek Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom tábornokai, valamint az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője.

Az Egyesült Államok és Törökország aláírták a szerződéseket az amerikai gyártású F-16 vadászgépek Ankara általi vásárlásáról, bár a részletek tárgyalása még folyamatban van – közölte egy török védelmi minisztériumi tisztviselő. Törökország először 2021-ben kérte a vadászgépek megvásárlását, de az üzlet késlekedett, mivel a tárgyalások évekig tartottak, ami feszültséget okozott a két NATO-szövetséges között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely ratifikálja Kínával kötött megállapodást egy nemzetközi holdállomás létrehozásáról. A két ország először 2021-ben írt alá egyetértési nyilatkozatot a projektről. Az orosz Roszkozmosz űrügynökség és a Kínai Nemzeti Űrhivatal lesznek a megállapodás fő résztvevői.

Li Qiang kínai miniszterelnök csütörtökön hivatalos látogatást tett Új-Zélandon. Cindy Kiro új-zélandi kormányzóval folytatott megbeszélésén Peking szándékát fejezte ki, hogy továbbfejlesszék a kétoldalú átfogó stratégiai partnerséget. Új-zélandi kollégájával, Christopher Luxonnal tartott találkozóján bejelentette, hogy Peking felveszi Új-Zélandot azon országok listájára, amelyek állampolgárai egyoldalú vízummentességet élvezhetnek Kínában.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.