Összes hír

Napi Memó: Új vakcina kezdeményezés, Putyin figyelmeztetése

Szerző: | jún 22, 2024

Emmanuel Macron francia elnök bejelentett egy 1,2 milliárd dolláros projektet, amelynek célja, hogy vakcinákat tegyen elérhetőbbé Afrikában. Az Afrikai Vakcina Gyártási Gyorsító ösztönözni fogja a gyógyszergyárakat, hogy a kontinensen gyártsanak vakcinákat. Európa fogja biztosítani a finanszírozás 75%-át, Franciaország pedig 100 millió dollárral járul hozzá. A párizsi eseményen Macron találkozott Bassirou Faye új szenegáli elnökkel, aki korábban jelezte, hogy országa kapcsolatát újra kell gondolni korábbi gyarmatosítójával a régióban tapasztalható Nyugat-ellenes érzelmek miatt.

Miután Oroszország és Észak-Korea kölcsönös védelmi paktumot írt alá, Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetett, hogy Moszkva fegyvereket szállíthat Phenjannak, ami szerinte ugyanaz lenne, mint amikor a Nyugat fegyvereket küld Ukrajnának. Emellett figyelmeztette Dél-Koreát, hogy ne adjon fegyvereket Ukrajnának, amit Szöul a megállapodás után fontolóra vett. Putyin továbbá jelezte, hogy Oroszország fontolgatja nukleáris doktrínájának módosítását.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán legfelsőbb diplomatái elítélték az Oroszország-Észak-Korea paktumot, miután pénteken telefonon beszéltek, közölte a dél-koreai külügyminisztérium. Megbeszélték a szerződésre adott válaszlehetőségeket, amelyet a dél-koreai minisztérium mind Dél-Korea, mind az Egyesült Államok biztonságára jelentős fenyegetésnek nevezett.

Ciprus állítólag leállította a vízumok kiadását a libanoni állampolgároknak, miután a Hezbollah vezetője, Hassan Nasrallah megtorlással fenyegetett, ha Ciprus segíti Izraelt egy esetleges háborúban a militáns csoporttal. Egy magas rangú ciprusi tisztviselő várhatóan Bejrútba érkezik, hogy tárgyaljon az ügyben.

Irán a Közel-Kelet legnagyobb űrbázisát építi Csábáhár kikötőjében, jelentette be az ország kommunikációs minisztere. A létesítmény már 56%-ban elkészült a miniszter szerint. Teherán állítólag 2024-ben tervezi az első űrindítást az bázisról.

Oroszország kész tárgyalni az Egyesült Államokkal, de csak akkor, ha azok kiterjednek Ukrajnára és Washington konfliktusban való szerepére is, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Ezzel az amerikai tisztviselők azon kijelentéseire válaszolt, miszerint Washington hajlandó lenne tárgyalni Moszkvával az Ukrajnától független nukleáris kérdésekről.

Kína szankciókat vetett ki a Lockheed Martin három leányvállalatára az Egyesült Államok Tajvannak történő fegyvereladásai miatt. A cég felső vezetőit, beleértve az elnököt is, szankcionálták. Peking megtiltja a vállalat vezetőinek, hogy tranzakciókat folytassanak Kínában, és megtiltja a magas rangú vezetők beutazását az országba.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.