Archívum

Napi memó: Ukrajna újraindítása, Erdogan egyiptomba megy

Az ukrán elnök, Volodymyr Zelenskyy, megerősítette a pletykákat, miszerint hamarosan lecserélheti Ukrajna népszerű vezérkari főnökét. Egy olasz tévécsatornán adott interjújában Zelenskyy elmondta, hogy az ország vezetése teljes körű újraindításra van szükség, nemcsak a katonaságban, hanem a kormányzatban is. Az elnökhöz közel álló névtelen források és a katonaságon belüli információk szerint Zelenskyy a vezérkari főnök, Valerii Zaluzhnyi, mellett a hadsereg vezérkari főnökét, Serhii Shaptalát is lecserélheti.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan tervezett látogatást tesz Egyiptomban február 14-én, ez az első alkalom 2013 óta, ahogy a két ország próbálja helyreállítani kapcsolatait. A hétvégén a török külügyminiszter bejelentette, hogy Ankara drónokkal segíti majd Kairót. Bármilyen segítség jól jöhet, mivel a Vörös-tengerben kialakult hajózási válság súlyosan érinti Egyiptom bevételeit a Szuezi-csatornán keresztüli tranzitekből. Januárban a csatornán áthaladó hajók száma több mint harmadával csökkent, a bevételek pedig majdnem a felére estek a 2023. januári adatokhoz képest. Különféle témákban a török külügyminiszter üdvözölte országa növekvő energia-kereskedelmét Oroszországgal, és elmondta, hogy Ankara számít Moszkva támogatására az észak-szíriai kurd lázadók ellen.

Japán erők és az Egyesült Államok tengerészgyalogságai egyhetes közös parancsgyakorlatot hajtanak végre Japán „délnyugati szigetein”, valószínűleg Tajvan keleti szigeteit is magában foglalva. Az idei Keen Edge 2024 elnevezésű gyakorlatok során az Egyesült Államok Űrparancsnoksága és Kibertér Parancsnoksága nagyobb szerepet játszik, mint általában. Az Ausztrál Védelmi Erők is részt vesznek a gyakorlatokban.

Két dél-koreai diplomatiai tiszt szeparált találkozókon fejezte ki Oroszországnak „komoly álláspontját” Észak-Korea és Oroszország katonai együttműködéséről. Rudenko orosz helyettes külügyminiszter találkozott Dél-Korea helyettes külügyminiszterével és a Koreai-félsziget béke és biztonságügyi ügyekért felelős különleges képviselőjével. A megbeszéléseken szó esett a félsziget helyzetéről, az ukrán háborúról és a kétoldalú ügyek megoldatlanságáról.

Dél-Korea és Szaúd-Arábia megállapodást írt alá a fegyverrendszerek közös kutatás-fejlesztésének és gyártásának kiterjesztéséről. Az egyezményt a dél-koreai védelmi miniszter írta alá, miközben Rijádban volt a második Világvédelmi Kiállításon. Az útja során még az Egyesült Arab Emírségekbe és Katarba is ellátogat.

Forrás – GPF