Archívum

Napi memó: Urándúsítás, Gázai konfliktus

Az Izrael Miniszterelnök Benjamin Netanyahu kijelentette, hogy várhatóan még hónapokig folytatni fogják Izrael hadműveletét Gázában. Ugyanakkor a Védelmi Miniszter, Yoav Gallant elmondta egy parlamenti bizottságnak, hogy az ország hét fronton áll háborúban (Gáza, a Ciszjordánia, Libanon, Szíria, Irak, Jemen és Irán). Ez azután történt, hogy egy izraeli légitámadás Szíriában egy iráni katonai hírszerző tiszttel végzett, amire válaszul Teherán esküt tett, hogy bosszút áll izraeli célpontokon.

Nukleáris jelentés szerint Irán tagadta az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének jelentését, amely vádolta az országot a 60 százalékos tisztaságú uránium-dúsítás felgyorsításával. Az IAEA jelentése szerint Teherán dúsítási tevékenysége júniustól november végéig lelassult. Az ENSZ atomfelügyeleti szervezete emellett megállapította, hogy Irán három nukleáris bombát is előállíthat a meglévő dúsított uránkészletének további dúsításával.

Az orosz erők Kelet-Ukrajnában négy irányból támadnak, míg Ukrajna erőforrásait erődítmények építésére és aknarakásokra koncentrálja – ezt két vezető ukrán tábornok jelentette be. Ezenkívül Ukrajna gazdasági minisztere szerint az országban élő félmillió köztisztviselő, 1,4 millió tanár és 10 millió nyugdíjas is elmaradhat bére és nyugdíja kifizetésétől, ha a Nyugat nem nyújt pénzügyi segítséget 2024 elején.

Oroszország és India közötti tárgyalásokat követően Orosz Külügyminiszter, Szergej Lavrov bejelentette a két ország közötti katonai-technikai együttműködés előrehaladását, beleértve a közös fegyvergyártást is. Lavrov szerint Moszkva még az indiai „Make in India” program keretében is hajlandó segíteni Újdelhinek saját fegyvergyártásában. Oroszország továbbá szeretne több hidrokarbont exportálni Indiába és erősíteni az atomenergia együttműködést, beleértve a Kudankulam atomerőmű előrehaladását. Egyébként 2023-ban az orosz olaj és kőolajtermékexport 85-90 százaléka Kínába és Indiába ment, míg az európai részesedés a korábbi 40 százalékról visszaesve idén nem haladta meg az 5 százalékot.