Archívum

Napi memó: USA-Dánia együttműködés, Kína követelései, Angola kilép az OPEC-ből

Az Egyesült Államok és Dánia 10 éves védelmi együttműködési megállapodást írt alá Washingtonban. A megállapodás lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy katonákat és katonai felszereléseket telepítsen dán területre, valamint hozzáférést biztosít három dán légi bázishoz. Hasonló megállapodásokat kötött az Egyesült Államok Finnországgal és Svédországgal is a hónap elején.

A brit és szaúdi védelmi miniszterek biztonsági megbeszélést tartottak Londonban csütörtökön. A megbeszélések középpontjában állt a helyzet fokozódása a Vörös-tenger térségében, ahol a jemeni Houthi lázadók rakétatámadásokat indítottak kereskedelmi hajók ellen. Eközben a Houthi vezető figyelmeztette Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket, hogy ne álljanak az Egyesült Államok és Izrael oldalára egy interjúban a Bejrútban székelő Al Mayadeen nevű tévécsatornán.

Kínai és orosz katonai tisztségviselők találkoztak Pekingben szerdán, hogy megvitassák a stratégiai együttműködést, valamint a nemzetközi és regionális biztonsági kérdéseket. Két hónappal a kínai elnök, Xi Jinping, és az orosz elnök, Putyin, pekingi találkozója később történt, mely lehetséges irányvonalat mutathat.

A kínai és az amerikai katonai vezérkar vezetői először tartottak videóhívást több mint egy év után. A kínai oldal ismételte Peking igényeit Tajvan és a Dél-kínai-tenger egyes részei felett, hangsúlyozva, hogy Peking nem fogja tolerálni a külső beavatkozást, kínai média szerint.

Angolában bejelentették csütörtökön, hogy kilépnek az OPEC-ből, mivel a szervezet nem szolgálja tovább érdekeiket. A döntés az OPEC múlt havi határozatát követi, amely szerint a következő évben tovább csökkentik a termelést az árak növelése érdekében. Angolában egyre nő a frusztráció a termelési korlátok és a Közel-Keleti termelők iránti percepcióbeli előnyök miatt.

Kína és Kazahsztán megkezdték tárgyalásaikat közös vízforrásaik kezeléséről. Kazahsztán Vízügyi Minisztériuma szerint a felek megállapodtak néhány határokon átnyúló folyó használatáról. Továbbá tervezik bevezetni a mérést és elosztási rendszereket két legnagyobb közös folyójukhoz.

Egy Interfax-interjúban Oroszország külügyminiszter-helyettese Washington-t hibáztatta a két ország közötti kapcsolatok patthelyzetéért. Emellett elmondta, hogy a nyugati fegyverek és felszerelések skálája, amit Ukrajnába küldenek, folyamatosan bővül, aminek következtében nemcsak a konfliktus kiterjesztéséhez járul hozzá, hanem a Nyugatot is közelebb viszi a közvetlen katonai összecsapáshoz Oroszországgal.

Forrás – GPF