Archívum

Napi memó: USA-Szaúd-Arábia védelmi tanácskozása, drogellenes kampány

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia újra megkezdték a védelmi kapcsolatok szorosabbra húzására vonatkozó tárgyalásokat, miután azokat októberben felfüggesztették a Gázai konfliktus kirobbanása után – jelentette a Bloomberg. A jelentés szerint Mohammed bin Salman trónörökös a hónap elején találkozott amerikai szenátorokkal az Alula nevű szaúdi városban, hogy megbeszéljék a potenciális védelmi paktumot, amely magában foglalná a szaúdi-izraeli megállapodást.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Szojgu kritizálta az önjáró lövegek gyártásával foglalkozó Uraltransmash vállalatot a késleltetett önjáró ágyúrendszerek gyártása miatt. Szojgu a jekatyerinburgi létesítmény látogatása során azon vádolta meg a céget, hogy kényelmesség miatt késnek azok az ágyúrendszerek, amelyeket a hadsereg már 2023-ban használni kellett volna. A múlt héten Szojgu azt állította, hogy az orosz védelmi ipar drámaian növelte a legkeresettebb fegyverek és lőszer gyártását 2023-ban.

Ugyanezen a napon Szojgu videokonferencián beszélt Kína új védelmi miniszterével, Dong Junnal. Dong, akit múlt hónapban neveztek ki, azt ígérte, hogy a két ország megerősíti katonai kapcsolatait, fokozza a kölcsönös bizalmat és válaszol a globális kihívásokra.

Az Egyesült Államok és Kína megrendezte az új kábítószer-ellenes munkacsoport első ülését a drogok áramlásának megfékezése érdekében az Egyesült Államokba. A találkozón a tisztségviselők kiemelték a precursor-vegyületek, tabletta préselők és az illegális drogok előállításához használt kapcsolódó eszközök visszaélése elleni küzdelem fontosságát, valamint a transznacionális bűnügyi csoportok finanszírozásának célpontját. A két ország egyetértett abban, hogy tavaly a vezetői csúcson folytatják a együttműködést ezen a téren.

Kína és a Perzsa-öböl Együttműködési Tanács (GCC) közel állnak a szabadkereskedelmi tárgyalások befejezéséhez – mondta Kína szaúdi nagykövete. Hozzátette, hogy a megállapodásról folytatott tárgyalások már kilenc éve folynak, de az utóbbi időben jelentős előrelépést tettek. Kína a GCC országainak legnagyobb kereskedelmi partnere.

Forrás – GPF