Összes hír

Napi memó: Vörös Tenger térségének feszültsége, Oroszország újraoszt

Szerző: | máj 14, 2024

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda és a jemeni húti lázadók jelentések szerint támadást terveznek az Eritreában lévő katonai támaszpontok ellen, amelyek az USA és Nagy-Britannia fegyverellátását biztosítják. Az iráni rezsim és a húti lázadók tanácsadói megállapodtak abban, hogy rakétatámadásokat indítanak az Eritreában lévő támaszpontok ellen, amelyek logisztikai támogatást nyújtanak a vörös-tengeri nemzetközi erőknek.

A Kreml vasárnap bejelentette, hogy Szergej Szojguot leváltja a védelmi miniszteri posztról az egykori alelnök, Andrey Belousov. Szojguo lesz Oroszország Biztonsági Tanácsának titkára, helyettesítve Nikolaj Patrushevot, az FSB egykori vezetőjét, aki „más munkakört” vállal.

Irán állítólag titkos tárgyalásokat folytat Nigéri kormányával, hogy 300 tonna sárga uránt, ún. yellowcake-et vásároljon, amelyet körülbelül 56 millió dollárra becsülnek. Nigéri katonai junta, amely tavaly júliusban vette át a hatalmat egy puccs után, tagadta a hírt, bár márciusban beszámoltak arról, hogy Teherán érdeklődést mutatott egy erőmű felépítése iránt Nigérben.

Kína hamarosan háromoldalú tárgyalásokat fog tartani Pakisztánnal és Iránnal a biztonságról és a terrorizmus elleni erőfeszítésekről. A három ország biztonsági megállapodást köthet, amely magában foglalhatja Irán és Pakisztán terrorista csoportokra vonatkozó tilalmát a közös határuk mentén. Baloch lázadó csoportok támadásai a határvidéki területekről veszélyeztetik a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó megvalósítását, ami része Kína Övezet és Út kezdeményezésének.

A török hírszerzés vezetője állítólag találkozott Dohában a Hamasz vezetőjével, Ismail Haniyeh-rel. Megvitatták a Gázában uralkodó helyzetet, valamint Izrael katonai akcióját Rafah városában. Az utolsó találkozójuk február 3-án volt. A Hamasz Telegram nevű üzenetküldő alkalmazásán keresztül közölték, hogy Haniyeh átadott egy dossziét Kalinnak, amely „adatokat tartalmaz a palesztin foglyok kínzásáról izraeli börtönökben”.

Kína szűken megelőzte az Egyesült Államokat India legfontosabb kereskedelmi partnereként a 2023-24-es pénzügyi évben, a GTRI nevű gondolkodó csoport által gyűjtött adatok szerint. A kínai export Indiába 3,24 százalékkal nőtt, 101,7 milliárd dollárra, míg az indiai export Kínába 8,7 százalékkal nőtt, 16,67 milliárd dollárra. Az Egyesült Államok volt India legnagyobb kereskedelmi partnere az előző két pénzügyi évben.

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un hétvégén látogatást tett azokban a kulcsfontosságú fegyvergyárakban, amelyek mesterlövész puskákat és rakétavető járműveket gyártanak. Kiemelte a szükségességet, hogy tovább bővítsék a termelést a tudományos és technológiai képességek fokozásával, ezzel megerősítve a hadsereg ágyútüzének képességeit. A megjegyzések éppen Pyongyang látszólagos erőfeszítései közepette hangzottak el, hogy fokozzák a rakétavető héjak fejlesztését, hogy azokat Oroszországnak szállítsák az Ukrajnában való felhasználásra.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.