Összes cikk

Napi Memó: Xi a hűség fontosságát hangsúlyozza, Putyin Vietnamba látogat

Szerző: | jún 21, 2024 | Blog

A kínai elnök, Xi Jinping, a Népi Felszabadító Hadsereg legfelsőbb vezetőinek tartott konferencián kijelentette, hogy a katonai vezetőknek mindig hűségesnek kell lenniük a Kommunista Párthoz. Az állami média szerint azt is hangsúlyozta, hogy a korrupciónak nincs helye a hadseregben. A párt legutóbb egy évtizeddel ezelőtt tartott hasonló konferenciát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök több megállapodást írt alá a vietnami vezetővel, To Lammal a két ország közötti együttműködés elmélyítése érdekében, csütörtöki hanoi látogatása során. A dokumentumok között szerepel egy szándéknyilatkozat egy nukleáris tudományos és technológiai központ építéséről Vietnamban, valamint olaj- és gázkutatási megállapodások.

Dél-Korea nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az ország újra fontolóra veszi az Ukrajnának történő fegyverszállítást, miután Oroszország és Észak-Korea kölcsönös védelmi paktumot írt alá Putyin ezen a héten tett phenjani látogatása során. Az illetékes elmondta, hogy minden olyan megállapodás, amely közvetlenül vagy közvetve támogatja Észak-Korea katonai fejlesztéseit, sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Dél-Korea eddig megtagadta halálos fegyverek küldését Ukrajnának.

Oroszország Biztonsági Tanácsának helyettes titkára Teheránban találkozott iráni kollégájával. Megvitatták a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni kétoldalú együttműködést, valamint a regionális és nemzetközi kérdéseket. A találkozón részt vettek mindkét ország több minisztériumának és bűnüldöző szervének képviselői is.

Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője figyelmeztette Ciprust Izrael támogatása miatt. Azt mondta, hogy a militáns csoport Ciprust is a konfrontáció részének tekintheti Izraellel szemben, „ha továbbra is engedélyezi, hogy Izrael repülőtereit és bázisait katonai gyakorlatokhoz használja.” Nikos Christodoulides ciprusi elnök tagadta ezeket a vádakat, és kijelentette, hogy Ciprus csak humanitárius segélyek szállítását segítette Gázába.

A dél-koreai védelmi cég, a Hyundai Rotem újabb megállapodást köthet K2 Black Panther tankok szállításáról Lengyelországnak, mondta Szöul fegyverbeszerzési ügynökségének vezetője. A cég 2022-ben írt alá egy 3,25 milliárd dolláros szerződést 180 K2-es gyártására Lengyelország számára. Az újabb szállítmányról szóló megállapodás a szeptemberi Nemzetközi Védelmi Ipari Kiállításon jöhet létre Lengyelországban.

Kirgizisztán parlamentje szerdán jóváhagyta a Kínával és Üzbegisztánnal kötött megállapodást egy vasútvonal építéséről, amely összeköti a három országot. A kirgiz közlekedési és kommunikációs miniszterhelyettes szerint a projekt támogatja Kirgizisztán fejlődését és biztosítja az áruk gyorsabb szállítását Kínából Közép-Ázsiába, a Közel-Keletre és Európába.

Forrás – GPF

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.