Archívum

Napi memó: Kína nehezményezi az amerikai Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvényét, Azerbajdzsán tartós-békére törekszik

Az azerbajdzsáni kormány öt alapelvet küldött Örményországnak, amelyek szerinte a békeszerződés tervezetének alapját kell adnia. Az elvek közé tartozik a kölcsönös tisztelet az egymás területi integritása iránt, a kölcsönös lemondás az egymás elleni területi igényekről, valamint azoknak az intézkedéseknek a lemondása, amelyek ellentétesek lennének az ENSZ Alapokmányával. Baku továbbá szeretné tisztázni a határt Örményországgal, és megnyitni a közlekedési útvonalakat a két ország között. Szerdán a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Azerbajdzsán és Örményország a békeszerződés véglegesítésén dolgoznak.

Üzbegisztán, Türkmenisztán, Irán és Törökország vasúti hatóságainak képviselői először találkoztak Isztambulban, hogy megbeszélést folytassanak a négy ország közötti közlekedési folyosókról. Megvitatták a vasúthasználat árazását és a útvonal mentén növekvő forgalmat. Ugyanakkor kedden Türkmenisztán Népi Tanácsának elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedov, találkozott két török védelmi vállalat vezetőjével annak érdekében, hogy kiterjesszék a védelmi együttműködést.

Oroszország növelni fogja a következő évben a műtrágyaexportot, hogy elérjen újra a 2021-es szintre – jelentette ki az Orosz Műtrágyagyártók Szövetségének elnöke. 2024-ben a termelés meghaladhatja a 64 millió tonnát, ami 10 százalékkal magasabb, mint 2023-ban. Előzetes adatok szerint a műtrágya előállítása 2023 első 11 hónapjában 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Kapcsolódóan az orosz részesedés a világ búzatermelésében ebben a mezőgazdasági szezonban elérheti a 25 százalékot, ami 3 százalékos növekedés az előző szezon 22 százalékához képest – jelentette az orosz TASS hírügynökség.

Peking határozottan ellenezte az Egyesült Államok 2024-es Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvényét, amelyet múlt héten Joe Biden amerikai elnök írt alá – közölte Kína Külügyminisztériumának egy szóvivője. A szóvivő hozzátette, hogy a törvény Kínát fenyegetésként ábrázolja, beleavatkozik Kína belügyeibe és sérti az egy-Kína elvét. A törvény támogatást ígér Tajvan számára, és kijelenti, hogy bizonyos kínai akkumulátorgyártók nem jogosultak a védelmi beszerzésekre.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping, aláírt egy rendeletet a katonai szállításról és erőprojekcióról, amely januártól lép életbe. A dokumentum a kínai hadi készültséget, a reformok és innovációk iránti elkötelezettséget, valamint a modern logisztikai rendszer bevezetését célozza meg.