Archívum

Nyugati vezetők érkeztek Kijevbe a háború kirobbanásának évfordulájára

Olaszország, Kanada és Belgium miniszterelnöke – Giorgia Meloni, Justin Trudeau és Alexander De Croo – az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel utazott egy éjszakai vonaton a szomszédos Lengyelországból – írja a Reuters.
Jelenlétük a nyugati országok elkötelezettségét hívatott szolgálni Ukrajna megsegítése mellett, még akkor is, ha a katonai ellátási rendszer egyre nagyobb mértékű hiányt szenved, ami kihat a csatatéren való teljesítményére, amiből Moszkva területi előnyöket csiszol.
Von der Leyen az X közösségi média-platformon azt írta, Kijevben tartózkodik, „hogy megünnepelje az ukrán nép rendkívüli ellenállását”:

Szilárdan kitartunk Ukrajna mellett, mint valaha. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag és erkölcsileg. Amíg az ország végre fel nem szabadul.

Meloni és Trudeau rövid tartózkodásuk alatt biztonsági egyezményt ír alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, összhangban a Franciaországgal és Németországgal nemrégiben kötött, dollármilliárdokat érő megállapodásokkal.
A Joe Biden amerikai elnök által megígért 61 milliárd dolláros segélyt azonban a Kongresszus republikánusai blokkolják, hatalmas árnyékot vetve Kijev azon reményére, hogy visszaszorítja a sokkal nagyobb, jobban ellátott orosz hadsereget. Bidennek szombaton részt kell vennie a Nagy Demokráciák Csoportjának (G7) vezetőinek videokonferenciáján, amelynek elnöke Meloni lesz, és Zelenszkijt is meghívták, hogy csatlakozzon a vitához.
Olaszország tölti be a G7 soros elnöki tisztét és szervezte meg a felhívást, és azt mondta, hogy létfontosságú megkérdőjelezni azokat a felfogásokat, amelyek szerint a Nyugat belefáradt a konfliktusba, és Oroszország nyer.

Amikor 2022. február 24-én virradat előtt orosz tankok és a gyalogság özönlött át a határon, Ukrajna 40 millió embere a várakozásokkal ellentétben – és a Kreml legjobb terveivel szemben – visszatartotta őket, és megakadályozta a széles körben jósolt vereséget.