Archívum

Oroszország és a Nyugat-Balkán viszonya

Nyugat-Balkán régiója politikai szempontból ismét egy nyugtalan régió lett írja a Geopolitical Futures. Szerbiában a választások után tüntetések törtek ki, ugyanis a kormányt korrupcióval vádolták meg. Azonban nem szabad elfelejtünk, hogy Oroszország és Szerbia közeli szövetségesek. Oroszország beavatkozása egy esetleges fegyveres konfliktusba a Nyugat-Balkánon az egész régió politikájára hatással lenne.

Bosznia-Hercegovinában a szerb kisebbség tart tüntetéseket, ugyanis ők úgy érzik, hogy a bosnyákok fenyegetik őket. A Bosznia-hercegovinai szerb kisebbség a tüntetéseket Orbán Viktornak ajánlották fel. A szituációt a térségben tovább nehezíti az, hogy a tüntetések miatt az Amerikai Egyesült Államok F-16-os gépeket küldött a térségbe.

Szerbia és Oroszország már régi szövetségesek. Magyarország és Oroszország közelebbi viszonyba Ukrajna inváziója előtt került. Magyarország egy fontos lépcső lehet, hogy Oroszország a politikai befolyását meg tudja tartani a Nyugat-Balkánon.

Oroszország kihasználhatja a Nyugat-Balkánon szerzett befolyásából származó előnyt arra, hogy katonákat telepítsen a térségbe ezzel Ukrajnát tovább fenyegetve.