Archívum

Szerbia és Koszovó határán a feszültség fokozódik

„Jelenleg egy rutin járőrön vagyunk itt, ami abból áll,hogy megértjük az élet szokásait, információkat gyűjtünk minden illegális vagy gyanús tevékenységről, majd ezeket visszajelzésként továbbítjuk a KFOR-nak (NATO misszió) és a magasabb parancsnokságnak” – mondta a brit hadsereg részéről Joss Gaddie hadnagy a szerb határnál a Reutersnek.

Hétfői látogatásakor a Nyugat-Balkánon a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, elmondta, hogy a szervezet értékeli, szükséges-e állandó erősítés a csapatokban „annak érdekében, hogy ez ne sodródjon ki az ellenőrzés alól, és ne hozzon létre új erőszakos konfliktust Koszovóban vagy a szélesebb régióban.”

A koszóvói határon mindezek fényében 1000 fős békefenntartói állománynövelés történt, melyben főleg Brit és Román kontingensek képviselik magukat. A feszültséget fokozza, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök bejelentette,10.000 gépjárművet várnak a hatóságok, hogy koszovói rendszámot kapjon december 1-ig. Ha ez a 10.000 gépjármű nem cseréltet rendszámot, komoly következményeknek kell elébe nézniük.

Forrás Reuters