Archívum

Tárgyalások folynak Párizsban a gázai tűzszünetről, közben pedig folytatódnak a légicsapások

Pénteken Párizsban tárgyalások zajlottak a gázai övezetet érintő fegyverszünetről. Ez az egyik legkomolyabb erőfeszítésnek tűnik a harcok leállítására a megtépázott palesztin enklávéban, valamint az izraeli és külföldi túszok szabadon bocsátására. A Reuters tudósítása szerint a tárgyalásokon részt vett az izraeli Moszad hírszerző szolgálat vezetője, aki külön-külön találkozott mindkét féllel, beleértve Katart, Egyiptomot és az Egyesült Államokat is.

A tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint pozitívan voksoltak a résztvevők arra, hogy komoly tárgyalások kezdődhetnek. A Hamász egyik tisztviselője elmondta, hogy lezárták a tárgyalásokat Kairóban, és most arra várnak, hogy milyen előjelű hírt hoznak a közvetítők az Izraellel folytatott tárgyalásokról. Ezek források fokozottan közbenjártak a tűzszünet biztosítása érdekében Gázában, annak reményében, hogy megakadályozzák az izraeli támadást Rafah városa ellen, ahol több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát az enklávé déli szélén.

Izrael fenyegetéseket intézett a város elleni támadással kapcsolatban, ha nem születik hamarosan fegyverszünet. Washington felszólította Izraelt, hogy ne tegye ezt, és figyelmeztetett a lehetséges polgári áldozatokra.A Hamász vezetője, Iszmail Hanije egyiptomi közvetítőkkel találkozott Kairóban, hogy megvitassák a fegyverszünetet. Abbász Kamel, az egyiptomi hírszerzés főnöke pedig Párizsba utazott tárgyalni az izraeliekkel, miután befejezte a Hanijével folytatott egyeztetéseket.

Az egyiptomiakkal folytatott tárgyalásokon a Hamász nem terjesztett elő új javaslatokat, de várják a közvetítők visszajelzéseit az izraeli tárgyalásokról.

Azonban amikor leszállt az este az elszegényedett övezetre, a gázai központi Deir al-Balah egyik lakóegységét célzó légicsapás legalább 22 palesztint ölt meg – közölte Ashraf Al-Qidra egészségügyi minisztérium szóvivője.
Izrael nem érkezett azonnali megjegyzésre, mert azt állítja, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy minimalizálja a civileket érő károkat, miközben városi területeken harcol a fegyveresekkel.
A gázai egészségügyi minisztérium korábban azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában az izraeli katonai csapásokban 104-en haltak meg és 160-an megsebesültek.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy csütörtök óta több tucat fegyverest ölt meg, és fegyvereket foglalt le Gáza övezetében.