Archívum

Több száz palesztin halt meg egy segélykonvoj közelében Gázában

Az események középpontjában áll az izraeli-palesztin konfliktus legfrissebb tragédiája, amely csütörtökön robbant ki a Gázai övezet északi részén. Izraeli katonák tüzet nyitottak egy élelmiszerkonvoj közelében, amely humanitárius segélyeket próbált eljuttatni a térség lakóihoz. A helyi hatóságok azonnal Izraelt hibáztatták a halálos áldozatokért és sérültekért, miközben Izrael állította, hogy az áldozatok nagy részét nem közvetlen lövések, hanem a tömegben való taposás vagy elgázolás okozta.

Az Associated Press és más hírforrások által idézett tanúk és orvosok beszámolói szerint a halottak és sérültek között számos lőtt sebesülés volt, ami tovább súlyosbítja az incidens tragikus jellegét. A gázai egészségügyi minisztérium szerint ez az esemény is hozzájárult ahhoz, hogy a konfliktus kezdete óta több mint 30 000 palesztin vesztette életét. Az embertelen körülmények, a félelem és a háborúskodás miatt a helyzet korábban is súlyos volt Gázában, és ez az incidens csak tovább nyújtotta a békéhez vezető utat. Az élelmiszerek és gyógyszerek elosztása szinte lehetetlenné vált, miközben az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy félmillió palesztin áll éhhalál szélén.

Ezen események kontextusában Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb támadást helyezett kilátásba a Hamász ellen, ezúttal a déli Rafah városában. Ez tovább súlyosbítja a helyzetet és növeli a feszültséget az érintett felek között.Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közvetítőként próbálnak fellépni a harcok szüneteltetése érdekében, azonban a békeszerződésre vonatkozó tárgyalások továbbra is zsákutcában vannak. A remények arra irányulnak, hogy a muszlim világ szent hónapja, a Ramadán előtt sikerülhetne megállapodásra jutni, de ez egyelőre nem látszik valószínűnek, mivel az álláspontok még mindig távol állnak egymástól.

Bloomberg