Összes hír

Napi Memó: Törökország Szíriában, al-Kaida Afganisztánban

Szerző: | jún 11, 2024

A Turkiye Gazetesi szerint Törökország Oroszországgal és Iránnal tárgyalt arról, hogy töröljék a választásokat a kurd ellenőrzés alatt álló északkelet-szíriai területeken. Ankara az Európai Unióra és az Egyesült Államokra is nyomást gyakorolt, hogy kampányoljanak a szavazás ellen, amelyet június 11-re terveztek. Az amerikai külügyminisztérium múlt héten felszólította a regionális kormányt, hogy ne tartsanak választásokat, mondván, hogy azok nem lesznek szabadok és igazságosak. Június 6-án a kormány bejelentette, hogy a szavazást legalább augusztusig elhalasztják.

Az al-Kaida vezetője, Saif al-Adel felszólította a csoport támogatói világszerte, hogy csatlakozzanak az afganisztáni soraikhoz. Az as-Sahab média részleg által kiadott hírlevélben a gázai háborút használta fel arra, hogy az embereket izraeli és nyugati célpontok elleni támadásokra ösztönözze. A Long War Journal szerint ez a legvilágosabb felhívás külföldiek számára, hogy csatlakozzanak az al-Kaidához Afganisztánban, mióta a tálibok 2021-ben átvették az ország irányítását.

A német Bundeswehr tervezi, hogy tartalékosainak számát 60 000-re növeli, mondta a helyettes főfelügyelő és a tartalékos ügyek biztosa. Kijelentette, hogy a fegyveres erőknek „teljesen alkalmazkodniuk kell a jelenlegi biztonságpolitikai kihívásokhoz”. A tartalékosok száma 2011 óta csökken. 2023-ban összesen 34 600 volt.

A BRICS országok kétnapos külügyminiszteri találkozója hétfőn kezdődött Nyizsnyij Novgorodban, Oroszországban. Ez az első ilyen csúcstalálkozó azóta, hogy a csoport kibővítette tagságát négy új országgal, és további államok is fontolgatják a csatlakozást. Nyitó beszédében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a bővítés megerősítése annak, hogy egy „multipoláris világrend” alakul ki.

Kínai tisztviselők az elmúlt hónapokban kétszer látogattak el a grúziai szakadár Dél-Oszétia fővárosába, Csinvaliba – mondta a régió vezetője, Konstantine Jusoev. Jusoev szerint a tisztviselők érdeklődést mutattak egy autógyár építése és az ólom-cink lelőhelyek feltárása iránt. Jusoev elmondta, hogy további tárgyalások lesznek Kínában októberben. Úgy tűnik, hogy egy iráni tisztviselőkből álló delegáció is nemrég látogatta meg a régiót.

Oroszország helikopteripara képes kielégíteni az ország fegyveres erőinek szükségleteit és teljesíteni az exportmegrendeléseket is – mondta Oroszország fő fegyverexportőrének, a Rosoboronexportnak a vezetője. Alexander Mikheev azt is megjegyezte, hogy a vállalatnak több mint 20 országból van megrendelése több mint 170 helikopterre.

Gustavo Petro, Kolumbia elnöke bejelentette, hogy országa felfüggeszti a szénexportot Izraelbe a gázai háború miatt. Elmondta, hogy az export akkor folytatódik, ha a „népirtás” véget ér. Kolumbia Izrael fő szénszállítója.

Bagheri Kani iráni külügyminiszter figyelmeztette Izraelt, hogy ne támadja meg a Hezbollahot Libanonban. Bár megfogadta, hogy Teherán támogatást nyújt a Hezbollahnak, ha Izrael támadást indít, nem részletezte, milyen típusú támogatást nyújtanak.

Forrás – GPF

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.