Összes cikk

Új szereplő az Európai Parlamentben?

Szerző: | júl 6, 2024 | Cikk

Az Európai Parlament a 2024 júniusában tartott választások után az európai politikai átalakulásnak indult és jobb oldalra szerveződött át. Egyes európai vezetőkben felmerült egy egységes jobb oldalt összefogó európai parlamenti frakció létrehozásának.

A cikkben először említést teszek arról, hogy mi is szükséges egy új európai parlamenti frakció létrehozásához

Az Európai Parlamentben egy új frakció létrehozásához minimum 25 képviselő szükséges. Az Európai Unió tagállamainak a széleskörű reprezentációja érdekében a képviselőknek legalább 7 különböző tagállamból kell, hogy érkezzenek. A frakcióhűség az európai parlamenti frakciókra is vonatkozik, amely azt jelenti, hogy az egy frakcióban lévő képviselőknek egy azonos politikai alapelvet kell, hogy valljanak.

Mit jelentene és új jobb oldali frakció az Európai Parlamentben?

Az olasz, Giorgia Meloni és a francia, Marine Lepen politikusok összefogásával valósulhat meg a jobb oldali, egységes európai frakció. Egy új frakció jelentősen átalakíthatja az Európai Parlament működését és döntéshozást, a központi és bal oldali pártok politikai működését megnehezítve. Egy jobb oldali frakció esetlegesen az Európai Parlament második legmeghatározóbb politikai szereplőjévé is válhat. Egy összefogott jobb oldallal Európában megerősödhetnek az euroszkeptikus és a populista hangok is. Az Európai Unióval szembeni kritikus hangok előtérbe kerülhetnek. Egy új frakció jelentős hatással lehet az Európai Unió kül és biztonságpolitikájára, amely meghatározhatja a gazdasági szövetség Oroszországgal való viszonyát.

Magyarország politikai vezetése támogatja egy egységes jobb oldali európai uniós párt létrehozását.

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.